DERMATOLOGY CENTRE
Brussel
Waar esthetiek en excellentie verenigd zijn
​
Chemische peeling

Wat is een chemische peeling?
Een chemische peeling is een techniek waarbij, door aanbrengen van bepaalde chemische producten, een aantal huidlagen worden afgepeld om oude en beschadigde cellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren. Hierdoor wordt de huid gladder, frisser en mooier.
Chemische peelings worden voornamelijk gebruikt om huidveroudering te voorkomen en om vroege tekenen van huidveroudering te verminderen of om de textuur en / of teint van de huid te verbeteren. Sommige dermatologische aandoeningen kunnen ook worden behandeld met peeling, zoals acne, melasma of andere pigmentaties en onregelmatigheden op de huid.
Afhankelijk van het aantal huidlagen dat wordt afgepeld, kan een peeling oppervlakkig, medium of diep zijn. Onze praktijk richt zich op oppervlakkige en medium peeling.
Oppervlakkige peeling
Bij oppervlakkige peeling worden verschillende lagen van de epidermis (opperhuid) verwijderd. De peeling wordt gebruikt om huidproblemen te behandelen zoals onzuiverheden van een vette huid (zwarte punten, micro-cysten), verwijde poriën, oppervlakkige pigmentatie of om de teint op te frissen. Het is een ideale behandeling voor doffe huid door vermoeidheid of roken.
De producten die we gebruiken zijn glycolzuur (fruitzuur of AHA), salicylzuur en trichloorazijnzuur (TCA).
​
Oppervlakkige peelings geven het beste resultaat wanneer verschillende sessies worden uitgevoerd met een interval van 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de indicatie worden doorgaans 4 tot 6 sessies gegeven. De procedure duurt elke keer 15 tot 20 minuten en is niet pijnlijk. Na een oppervlakkige peeling zal de huid een paar dagen een beetje schilferen en extra hydratatie nodig hebben..
Medium Peeling
Bij een medium peeling wordt niet alleen de epidermis maar ook het oppervlakkige deel van de dermis (lederhuid) afgepeld, zodat ze dieper in de huid inwerkt. Dit maakt het mogelijk om de textuur en ook de teint van de huid te verbeteren, en zowel fijne rimpels als pigmentatie door zonneschade te verminderen.
Medium diepe peelings gebruiken TCA die in meerdere lagen wordt aangebracht, soms gecombineerd met andere zuren die het effect versterken.
Meestal is een enkele behandeling voldoende, maar afhankelijk van de indicatie kunnen de sessies met een interval van enkele maanden worden herhaald. De procedure duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en men ervaart een branderig gevoel. Pijnstillers voorafgaand aan behandeling en koeling met koude lucht maken deze procedure echter zeer draaglijk.
Gezien het diepere effect zijn de resultaten na een medium peeling beter in vergelijking met een oppervlakkige peeling. Maar er zal een heel zichtbaar donker bruine verkleuring optreden die progressief zal afschilferen gedurende 7 tot 10 dagen. Er moet daarom rekening mee worden gehouden dat het nodig kan zijn om sociale en professionele activiteiten gedurende 10 dagen te onderbreken.
Wat moet je weten als je een peeling overweegt?
Heel belangrijk bij een peeling, zowel oppervlakkig als medium, is de bereiding. Het herstel na de peeling en het resultaat zijn immers beter na een goede voorbereiding. Afhankelijk van het type peeling moet de huid tussen de 2 en 4 weken voor de behandeling worden voorbereid met daarvoor bestemde producten.
Het is ook erg belangrijk om de zon na een peeling te vermijden en zonnecrèmes met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, zowel tussen de sessies als enkele weken tot zelfs maanden erna.
In een eerste onderhoud kan bepaald worden welke peeling voor u het meest geschikt is. Ook wordt besproken welke voorbereiding en nazorg de behandeling nodig heeft.