top of page
Dermatochirurgie
 Dermatosurgery is the surgical treatment of skin lesions. DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

Dermatochirurgie is de chirurgische behandeling van huidlaesies. Er zijn veel verschillende chirurgische technieken voor het verwijderen van goedaardige en kwaadaardige huidlaesies onder plaatselijke verdoving. Welke optie de beste is, hangt af van vele factoren, waaronder de diagnose, de locatie, de grootte en het huidtype van de patiënt.

Soorten laesie om operatief te verwijderen zijn:

Goedaardige laesies, zoals naevi (moedervlekken), dermatofibroma, syringoma, xanthelasma, lipoom of cysten.

Kwaadaardige huidtumoren, zoals basaalcelcarcinoom, spinocellulair carcinoom en melanoom.

 

Soorten chirurgische ingrepen:

Excisie

De laesie wordt weggesneden in een ellipsvorm en vervolgens gehecht.

 

Curettage

Met een curette, een soort scherpe lepel, kan een oppervlakkige laesie worden afgeschraapt.

 

Cryochirurgie

Het gebruik van vloeibare stikstof 'bevriest' de huidlaesie om deze oppervlakkig te vernietigen, wordt ook cryotherapie genoemd.

 

Elektrocoagulatie

Het gebruik van een elektrisch mes om de huid te snijden en te coaguleren.

 

Laser

Bepaalde huidlaesies, zowel in het gezicht als op het lichaam, kunnen worden verwijderd met een chirurgische ablatieve CO2-laser.

 

Mohs-chirurgie (micrografische georiënteerde histochirurgie)

Mohs-chirurgie is bedoeld om bepaalde soorten huidkanker te behandelen. Het betreft meestal grotere en complexere vormen van huidkanker, zoals die met een agressievere groei, of in een cosmetisch gebied dat moeilijk te opereren is. Met Mohs-chirurgie wordt de huidkanker verwijderd, waarbij de omliggende gezonde huid zoveel mogelijk wordt gespaard. Het verwijderde weefsel wordt onmiddellijk onder de microscoop voor histologisch onderzoek gestuurd om te bepalen of de huidkanker volledig is weggesneden. Als dat niet het geval is, wordt de volgende uren opnieuw uitgesneden. Dit wordt herhaald totdat de laesie volledig is verwijderd. Het recidiefpercentage bij Mohs-chirurgie is veel minder in vergelijking met normale excisie.

 

Nagelchirurgie

Nagelchirurgie omvat de operatie van ingegroeide teennagels, het verwijderen van gezwellen op de teennagel en andere chirurgische behandelingen van de nagel.

 

Goed om te weten voor elke procedure:

Verwittig uw arts indien u bloedverdunners neemt, een pacemaker hebt, of
allergieën voor verdovings- of ontsmettingsmiddelen hebt.

Een chirurgische interventie vindt meestal niet plaats op de dag van de consultatie. Sommige ingrepen kunnen direct plaatsvinden als het om een ​​klein letsel gaat. Chirurgische ingrepen voor grotere of meervoudige laesies worden op een later tijdstip gepland om de nodige tijd en voorbereidingen voor de operatie mogelijk te maken.

bottom of page