top of page
Eczema, or dermatitis is an inflammatory skin disease.  DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

Eczeem of dermatitis is een inflammatoire huidziekte die wordt gekenmerkt door roodheid, schilfering, kleine vesikels, rode papeltjes, zwelling, korstjes en gaat vaak gepaard met veel jeuk. De oorzaken zijn talrijk en soms gecombineerd: genetische factoren, huidirritatie, allergieën, stress etc.

 

De meest voorkomende zijn:

 

Seborroïsch eczeem, gekenmerkt door rode plekken en gele (olieachtige) schilfering in het centrale deel van het gezicht, de hoofdhuid en de oren. Het komt vooral in de winter voor, wordt beïnvloed door stress en komt zeer vaak voor.

 

Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. Het verschijnt meestal in de kindertijd en blijft bij sommige volwassenen bestaan.

Patiënten met atopisch eczeem hebben een 'atopische constitutie', wat betekent dat ze vatbaar zijn voor ontwikkeling van allergieën (huisstof, pollen, voedselallergieën, enz.).

Ze ontwikkelen vaak andere allergische symptomen zoals astma en hooikoorts.

 

Contacteczeem, ontstaat door contact van de huid en een substantie (allergeen).

Waar een contacteczeem wordt vermoed, worden patchtests uitgevoerd om het allergeen dat de reactie veroorzaakt te identificeren, zodat het indien mogelijk, kan vermeden worden.

 

 

Psoriasis is een chronische huidziekte, waarbij rode schilferende plekken te ontwikkelen, vooral op de ellebogen, knieën, schenen, rug en de hoofdhuid, maar kan overal op het lichaam.

 

Psoriasis komt veel voor, is niet besmettelijk en kan een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van getroffen patiënten. Het is een erfelijke aandoening en kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Naast een genetische basis zijn er verschillende triggers of verergerende factoren zoals stress, sommige medicijnen, infecties, etc.

 

De behandeling bestaat voornamelijk uit topische crèmes (corticosteroïden) voor beperkte en gelokaliseerde vormen en fototherapie (PUVA of UVB) voor uitgebreidere vormen. Ernstige vormen van psoriasis komen in aanmerking voor een systemische behandeling met pillen en ook 'biological' injecties.

 

 

bottom of page