top of page

Rosacea, couperose en roodheid in het gezicht

Rosacea, couperosis & facial redness. DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

Rosacea is een huidaandoening die zich manifesteert door de ontwikkeling van roodheid op het gezicht van een volwassene. Het is een chronische aandoening en heeft een vasculaire component (couperose) en een acne-vormige component (acne rosacea). De vasculaire component is goed te behandelen met lasers. De acne-vormige component vereist vaak lokale of systemische middelen.

 

Verschillende vormen van Rosacea:

  • Couperose, de vaatvorm met diffuse roodheid en permanent verwijde bloedvaten (teleangiëctasieën), vooral op de wangen, neus en kin.

 

  • Acneiforme component: papulaire of papulo-pustulaire vorm met de aanwezigheid van puistjes, rode papels.

 

  • Rhinophyma (ook wel 'aardappelneus' genoemd), een onregelmatige zwelling van de neus, als gevolg van hyperplasie van de talgklier (een zichtbare vergroting van de talgklieren in de huid) en een proces van fibrose (toename van bindweefsel in de huid).

 

Van rosacea-patiënten is bekend dat ze terugkerende 'aanvallen' of 'opflakkeringen' hebben, waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn. De 'puistjes' worden wel eens verward met klassieke acne puistjes, maar ze hebben niet dezelfde oorsprong.

Bij rosacea-huid worden de poriën vaak gekoloniseerd door een kleine huidparasiet, Demodex folliculorum (huidmijt).

 

Rosacea wordt vanwege de roodheid van neus en wangen vaak ten onrechte gezien als een teken van overmatig alcoholgebruik, wat een behoorlijk ernstige psychosociale impact kan hebben op de patiënt.

 

Couperose heeft de neiging meer aanwezig te zijn in lichte huidtypen en blootstelling aan de zon kan de ontwikkeling van roodheid in het gezicht verergeren.

 

De beste behandeling bestaat uit zonbescherming en medische behandelingen, gecombineerd met verschillende

vasculaire laserbehandelingen.

Rhinophyma wordt behandeld met chirurgische elektrocoagulatie en CO2 ablatieve laser.

Mogelijke behandelingen

bottom of page