top of page

Controle & screening van naevi en pigmentletsels.

Barco%20Demetra%205_edited.jpg

Het onderzoek van een moedervlek, ook naevus genoemd, is een routineonderzoek door de dermatoloog. De meeste naevi zijn goedaardig en gaan zo een leven lang mee, maar elke verandering in een naevus moet als potentieel gevaarlijk worden beschouwd. Een ervaren dermatoloog kan vaak al visueel onderscheid maken tussen een banale, goedaardige pigmentvlek, een potentieel gevaarlijke huidlaesie of zelfs een kwaadaardig melanoom.

 

Een dermoscopie kan aanvullende informatie of meer duidelijkheid geven en een nutteloze procedure vermijden, maar bij twijfel is het steeds veiliger om door te gaan met chirurgische verwijdering van de huidlaesie, gevolgd door microscopisch onderzoek.

Digitale mapping wordt gedaan om moedervlekken te kunnen opvolgen met fotografische en dermoscopische beeldvorming.

 

Het gaat niet alleen om gepigmenteerde letsels. Elke laesie op de huid: papel, korst, vlek of wonde - al dan niet gepigmenteerd - die al maanden of jaren evolueert en niet gunstig reageert op eerdere behandelingspogingen, moet worden onderzocht om huidkanker uit te sluiten.

 

Behandeling van een naevus bestaat uit een chirurgische excisie, gevolgd door microscopische analyse van het letsel.

 

Het enige geval waarin een laser wordt gebruikt om een moedervlek te behandelen, is een verheven dermale naevus. Deze kan met de laser weggenomen worden (laser shave).

Mogelijke behandelingen

bottom of page