top of page

Nagelproblemen

Nail pathology

Nail problems DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

De nagels zijn, net als haren, huidaanhangsels en behoren tot de dermatologie.

Nagelafwijkingen kunnen door veel verschillende factoren worden veroorzaakt en kunnen ook een teken zijn van een interne pathologie.

 

  • Onychomycosis of nagelschimmelinfectie komt meestal voor op de voeten. De nagels veranderen van kleur en worden dik en kruimelig en soms valt de nagel helemaal af.

 

  • Paronychia (cuticula-ontsteking), de huid rond de nagel (cuticula) wordt rood, pijnlijk en gezwollen en er kan pus naar buiten komen. Bij de acute cuticula-infectie wordt de infectie veroorzaakt door een bacterie. De chronische cuticula-ontsteking wordt veroorzaakt door irritatie van de cuticula door bijvoorbeeld zeep en water.

 

  • Nagelpsoriasis, in sommige gevallen tast psoriasis de nagels aan, met of zonder aantasting van de huid. Typische psoriatische veranderingen zijn putjes in de nagel, kleurveranderingen en onycholyse. De psoriatische nagels kunnen worden behandeld met injecties of medicijnen.

 

  • Onycholyse (nagelloslating) is een veelvoorkomende nagelaandoening. Het is het loslaten van een vingernagel of teennagel uit zijn nagelbed. Het begint meestal bij de punt van de nagel en dan trekt het proces langzaam naar beneden. De verzorging en behandeling van onycholyse hangt af van de oorzaak (inclusief terugkerend trauma, blootstelling aan irriterende chemicaliën, psoriasis, schimmelinfectie).

 

  • Onychoschizis (gespleten nagels of broze nagels), broosheid van de nagels kan worden gezien als een teken van veroudering of als reactie op langdurig gebruik van nagellak of blootstelling aan vochtige omstandigheden. Het nemen van voedingssupplementen kan in sommige gevallen helpen bij broze nagels, evenals het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes nadat je handen en nagels in water zijn geweest.

 

  • Ingegroeide nagel is een veel voorkomend probleem, het komt vaak voor na herhaaldelijk afsnijden van de nagelhoeken. De nagel buigt geleidelijk aan het laterale uiteinde, wat zal leiden tot ingroei en pijn. De behandeling is in sommige gevallen nagelverzorging door podoloog en als dit niet voldoende is, moet een nageloperatie worden uitgevoerd om het ingegroeide deel van de nagel te verwijderen.

Mogelijke behandelingen

Medische pedicure

Mycose, traumatisch, psoriasis

bottom of page