top of page
Pigmentvlekken
Pigmented spots DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

Op de huid zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken of gepigmenteerde huidletsels te vinden. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige pigmentvlekken, en ook tussen een moedervlek (naevus) en een ander type huidpigmentatie zoals een sproet of ouderdomsvlek.

Een juiste diagnose is nodig om de beste behandelingsoptie te bepalen.

 

Sproeten, zijn onschadelijke pigmentvlekken die donkerder worden bij UV-blootstelling (in de zomer) en verdwijnen in de winter.

Sproeten kunnen genetisch zijn, hier is behandeling onnodig.

Preventie door voldoende bescherming tegen de zon is het belangrijkste om opgehoopte UV-schade te voorkomen.

Ouderdomsvlekken (lentigo solaris/senilis) ontwikkelen zich geleidelijk door blootstelling aan zonlicht door de jaren heen. Hoe ouder we worden, hoe meer vlekken er verschijnen op de meest aan de zon blootgestelde delen van het lichaam zoals gezicht, décolleté en rugzijde van de handen. Lichtere huidtypes zijn meer vatbaar.

Preventie door zorgvuldige UV-bescherming is de beste manier om ouderdomsvlekken en UV-schade te voorkomen.

 

Sproeten en ouderdomsvlekken zijn vaak esthetisch onsierlijk, maar goedaardig. Ze kunnen het gezicht en de handen vaak een zeer onregelmatige teint geven, wat resulteert in een minder fris en algemeen verouderd uiterlijk.

Ouderdomsvlekken worden meestal het meest efficiënt behandeld met laser, IPL of cryotherapie.

Crèmes kunnen de vlekken lichter maken en de juiste huidproducten zijn belangrijk als onderhoud na laserbehandeling en om het verschijnen van nieuwe vlekken te verminderen.

Jaarlijkse onderhoudsbehandelingen in de herfst of winter worden aanbevolen, omdat ontregelde melanocyten (de cellen die pigment produceren) altijd nieuwe pigmentvlekken zullen creëren bij blootstelling aan zonlicht.

 

Een goede UV-bescherming blijft essentieel!

Mogelijke behandelingen

bottom of page