top of page

Verschillende factoren beïnvloeden de huidveroudering.

Onze genen bepalen onze natuurlijke en chronologische veroudering.

Overmatige blootstelling aan de zon verhoogt en versnelt dit proces en veroorzaakt zogeheten 'photoaging' of zonneschade. Andere omgevingsfactoren zoals roken, voeding en stress, verergeren huidveroudering.

Naarmate we ouder worden, nemen alle huidcomponenten geleidelijk af. Meer bepaald collageen, elastine en hyaluronzuur verminderen zowel in kwantiteit als kwaliteit, wat leidt tot rimpels en verlies van elasticiteit.

 

Herhaalde spierbewegingen in het gelaat veroorzaken onze eerste rimpels. Deze omvatten de fronslijnen tussen onze wenkbrauwen, de rimpels op ons voorhoofd en de kraaienpootjes naast de ogen - ze worden ook expressierimpels of dynamische rimpels genoemd. Statische rimpels zijn rimpels die niet verbonden zijn met spierbewegingen. Ze zijn vaak dieper en verschijnen later.

 

Spierbewegingen zijn niet de enige oorzaak die de veroudering van ons gelaat beïnvloeden. Onze leeftijd beïnvloedt de botondersteuning van het gezicht en de vetweefsels dieper in de huid. Deze botatrofie, evenals het 'smelten' en neerwaarts zakken van de vetkussentjes van het gelaat ten gevolge van de zwaartekracht, dragen bij aan het fenomeen. Het gezicht verliest zijn jeugdige volumes en scherpe contouren.

 

Zonneschade op het huidoppervlak wordt gekenmerkt door een verlies van glans van de teint - die dan grijzig-geel wordt - het verschijnen van bruine en rode vlekken, verwijde poriën en een ruwere huid. De meest getroffen plaatsen zijn de lichaamszones die het meest zijn blootgesteld aan zonnestralen (gezicht, décolleté, handen).

Precancereuze laesies (actinische keratosen) verschijnen op de aldus beschadigde huid, met een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker.

botox

Mogelijke behandelingen

Skin aging ​DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

Huidveroudering

 

bottom of page