top of page

Zonbeschadiging en actinische keratose

Sun damage and Actinic keratosis. DERMATOLOGY CENTRE Dr. Cathy Dierckxsens Brussels is specialised in cosmetic procedures and lasers treatments for face and body. For medical dermatology the practice is specialised in medical laser treatments, mole- and skin cancer screening and in surgical dermatology. www.dermatocentre.be Dermatology Centre info@dermatocentre.be Avenue des Nerviens 41, 1040 Bruxelles, Belgium +32 (0) 2 735 94 42

 

Overmatige blootstelling aan de zon kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken, inclusief veranderingen in kleur, textuur en hydratatie.

Gepigmenteerde laesies (Lentigo solaris of - senilis), ontwikkelen zich geleidelijk door blootstelling aan zonlicht door de jaren heen. Hoe ouder we worden, hoe meer vlekken er verschijnen op de meest aan de zon blootgestelde delen van het lichaam, zoals gezicht, decolleté en de rugzijde van de handen. Lichtere huidtypes zijn vatbaarder.

Preventie door zorgvuldige UV-bescherming is de beste manier om ouderdomsvlekken en UV-schade te voorkomen. De schade in de huid door UV-straling hoopt zich op en neemt toe in de loop der jaren, UV-schade is daarom het resultaat van de accumulatie aan zonblootstelling over de jaren.

 

UV-schade kan ook ernstigere veranderingen in de cellulaire functies en immuunfuncties van de huid veroorzaken, wat kan leiden tot actinische keratose en huidkanker.

 

Actinische keratose (AK) komt veel voor en wordt als precancereus beschouwd. Ze verschijnen voornamelijk op plaatsen die herhaaldelijk worden blootgesteld aan de zon, met name het gezicht (neus, wangen, voorhoofd) en de handruggen. Ze verschijnen als geelgrijze verdikte korsten, behoorlijk adherent aan de huid en ze groeien terug wanneer ze worden weggekrabt.

Behandeling kan met cryotherapie, topische crèmes of curettage, maar recidieven komen vaak voor. Ook 'Photodynamic therapy' (PDT) is een zeer effectieve behandeling bij uitgebreide vormen.

Als deze laesies niet worden behandeld, lopen ze het risico zich te ontwikkelen tot een huidkanker, een zogenaamd plaveiselcel carcinoom.

Mogelijke behandelingen

bottom of page